Utrecht - Rijnkade - stadsmuur - Blokhuis Schaffenburg0000.0011

 

 Het "Blokhuis Schaffenburg", onderdeel van de stadsmuur, is vermoedelijk genoemd naar het nabij gelegen sterke huis Schaffenburg, dat kennelijk ouder was.
Het blokhuis op zijn beurt was ouder dan het kasteel Vredenburg en kwam bij de bouw daarvan te liggen aan de buitenzijde van de burchtgracht. Het beëindigde zo de stadsmuur, die ter plaatse van de burchtgracht door een beer werd vervangen.
De Rijschool werd, blijkens Van Zutphen, ook wel naar dit blokhuis genoemd. - jp08-2020

 

 Literatuur

 

- Zutphen, A. van, Aardrijks- en geschiedkundige beschrijving der provincie Utrecht. Gorinchem (J. van der Wal), 1820 [209 blz. ISBN -] [reprint Alphen aan den Rijn (Repro-Holland), 1972]., hierin "De stad Utrecht": blz. 59-108.
Hierin: blz. 89 ("De Rijschool, weleer een Blokhuis Schaftenburg genaamd, aan den Stads wal bij het Vreburg, werd in 1705 aangelegd.")

- Monde, N. van der, Geschied- en Oudheidkundige Beschrijving van de Pleinen, Straten, Stegen, Waterleidingen, Wedden, Putten en Pompen der Stad Utrecht, 3e deel. Utrecht (Van der Monde), 1846 (1e druk). Ongewijzigde herdruk Zaltbommel (Europese Bibliotheek), 1971. [370 blz. ISBN -].
Hierin onder "Rijnstraat": op blz. 18 ("De afzichtelijke ongeplaveide afdrift, welke tot in 1837 den toegang van het plein Vredenburg naar den Wal openstelde, was vroeger bekend onder den naam, van Schupstoel, welken zij voerde naar een sterk gebouw, de Schupstoel, ook Sterkenburch genaamd, op den Wal bij de Rijschool gelegen, welke bij het beleg van het kasteel Vredenburg den onzen tot verdediging tegen het Spaansch geweld diende. Deze toren, welke eenen veel ouderen verving, werd den 20en December 1576 door burgers bezet; [...]" De toren werd met schansen versterkt en het lukte de Spanjaarden niet deze te vernietigen. De toren "is staande gebleven tot omstreeks het begin der XVII eeuw, na welken tijd van het huis geene verdere vermelding gevonden wordt.");
onder "Achter Klarenburg": op blz. 23-29 (Over de Kroontgenspoort: zegt Van der Monde dat deze vroeger op de stadsmuur uitkwam en van hoge ouderdom moet zijn. Als namen geeft hij ook "steghe van den Schupstoel" en "Meenstege").